Ympäriltä tulee jatkuvasti muistutuksia siitä, että tulisi urheilla enemmän ja tähän on syynsä. Yhä useampi henkilö on ylipainoinen ja vain harvat urheilevat edes suositeltujen minimimäärien verran. On kuitenkin myös muistettava, että toinen ääripää on yhtä haitallinen. Mikäli urheillaan liikaa, on mahdollista saada aikaan tuhoa sekä fyysiselle, että hyvinvoinnille. Vaikka urheileminen tuokin mukanaan paljon etuja, kuten hoikemman vyötärön ja parantuneen muistin, voi liian kova rasitus olla vaarallista. Tutkimusten mukaan ne henkilöt, jotka harjoittelevat hyvin paljon päivittäin, saavat todennäköisemmin sydänkohtauksen tai veritulpan, kuin ne, jotka harjoittelevat muutaman kerran viikossa. Yli tunnin kestävät cardio sessiot voivatkin laittaa sydämen liian koville, mikä aiheuttaa sekä repeytymiä, että muita vammoja, jopa pysyvästi. Cardio sisältää paljon erilaisia liikuntamuotoja, joihin kuuluu esimerkiksi aerobic. Sitä pidetäänkin yhtenä tehokkaimmista tavoista ylläpitää terveyttä ja kuntoa. Joskus on kuitenkin hyvä pitää tauko juoksemisesta, ja keskittyä muihin harjoituksiin, sillä tämä voi tehostaa tuloksia!
Mikäli suurin osa urheilusta on aerobista urheilua, kuten juoksemista, tai tanssimista, kortisonin määrä kehossa pysyy koholla, sen sijaan että se olisi korkealla aamuisin ja matalalla iltaisin. Korkea kolesteroli taas voi saada kehon tarttumaan rasvaan ja vaikuttaa unen laatuun. Tämän takia olisikin hyvä vaihtaa cardio harjoitukset painonnostoon muutaman kerran viikossa. Näin saadaan lihakset kiinteytymään ja samalla rasvan polttamisen mahdollisuus kasvaa. Lihaskunnon kehittäminen saa myös aineenvaihdunnan toimimaan tehokkaammin jopa 24 tuntia urheilusuorituksen jälkeen.
Keho tarvitsee lepoa ja aikaa korjata lihaksiin tulleet vauriot, joita urheileminen aiheuttaa. Samalla myös glykogeeni varastot saadaan täydennettyä ja elimistöstä tulee vahvempi. Se myös auttaa jaksamaan seuraavan urheilusuorituksen aikana paremmin. Lepopäivät ovat välttämättömiä, jos halutaan edistyksen jatkuvan ja minimoida vammojen syntyminen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö lepopäivinä saisi tehdä mitään. Ylimääräinen aika voidaan hyödyntää vaikka kävellen, venytellen tai meditoiden, jolloin saadaan verenkierto toimimaan paremmin, lihaksille kulkeutuu ravintoaineita ja ne ehtivät korjaantumaan. Varsinkin jooga on todistetusti pystynyt kohentamaan painonpudotusta, verenpainetta ja kolesterolin tasoa, aivan kuten muukin liikunta. Riippuen siitä, minkälaiset tähtäimet itsellä on, miten paljon urheillaan ja kuinka hyvässä kunnossa ollaan, kannattaa varata 1 – 3 lepopäivää viikolle.
Lyhyet, intensiiviset urheilusuoritukset ovat paljon parempia kuin pitkäkestoiset, tasaiset treenit, sillä ne saavat rasvan palamaan nopeammin ja pitkäkestoisemmin. Joidenkin tutkimusten mukaan esimerkiksi kahden tunnin juoksulenkki tasaisella tahdilla lisää mahdollisuutta elimistön puolustusjärjestelmän heikkenemiselle, jolloin tulehduksia tulee useammin. Lyhyet, vaativat suoritukset taas eivät tähän vaikuta ja parhaiten harjoitteleminen onnistuu muutaman kerran viikossa.
Urheileminen on usealle osa arkea juuri sen takia, että se nostaa mielialaa, puhumattakaan fyysiseen terveyteen liittyvistä hyvistä puolista. Mikäli tuntuu vaikealta olla ilman päivittäistä urheilua, sillä se saa mielen masentuneeksi, kannattaa kokeilla meditointia. Tutkimusten mukaan urheilun ja meditaation yhdistäminen on erittäin tehokas tapa tyhjentää mieli ja vähentää masennusta. Pelkästään 10 minuuttia meditaatiota päivittäin vähentää ahdistuneisuutta, joten tämä ei vaadi läheskään niin paljon vaivaa, kuin perinteinen urheilu.
categories & tags
In Tee treenaamisesta tehokkaampaa