Kuinka toipua urheilusuorituksesta?

Kuinka toipua urheilusuorituksesta? Image

Kuinka toipua urheilusuorituksesta?

Aina urheilemisen jälkeen on tärkeää miettiä palautumista ja tähän kuuluu myös viikoittaisten lepopäivien pitäminen. Sen lisäksi voidaan palautumista vauhdittaa seuraavilla vinkeillä!

Juurikas smoothie treenin välissä

Kun cardio on suoritettu ja on aika siirtyä painojen pariin, kannattaa pitää hetken tauko. Tässä vaiheessa on hyvä nauttia terveellinen smoothie, joka antaa energiaa seuraavaan treeniin ja auttaa palautumaan edellisestä. Urheilijoiden joukossa suosittu smoothie on punajuurta, porkkanoita ja ananasta, tai kaalia, sisältävä juoma, johon lisätään myös ripaus chia siemeniä. Juurikas smoothiessa auttaa verenkiertoa tuomaan happea lihaksille, mikä tehostaa sekä seuraavaa treeniä, että palautumista. Porkkanat puolestaan sisältävät runsaasti antioksidantteja, sekä vitamiini A:ta, joka on elintärkeää elimistön toiminnalle. Chia siemenet taas antavat nopeasti energiaa, jonka avulla selvitään myös tulevasta koitoksesta.

Venyttely ja hieronta

Varsinkin juoksijoilla, ja muillakin urheilijoilla, on usein erittäin jumiutuneet lihakset, joten hieronnan tulisi kuulua viikoittaisiin rutiineihin. Huomiota on kiinnitettävä varsinkin vyötärön ja lonkkien alueelle, sillä elimistö on X kirjaimen mallinen ja jos keskikohta pettää, ovat kaikki paikat pulassa. Alaselästä lähtevä kipu voi myös heijastua muualle elimistöön ja tämä voi aiheuttaa oikeita myös käsissä, tai jaloissa. Venyttelyä tulee toki tehdä myös yksin ja tähän on olemassa useita erilaisia apuvälineitä. Erilaiset venytysköydet, sekä rullat, ovat mainio tapa saada syvempää venytystä lihaksille.

Muista harjoitella myös tasapainoa

Jotta elimistö pysyy kunnossa, on myös tasapainosta huolehdittava. Jotta juokesminen, tai mikä tahansa urheileminen, onnistuu, tulee kehon toimia kunnolla sen muiden osien kanssa. Kannattaakin lisätä viikoittaiseen rutiiniin tasapaino harjoituksia, joiden avulla suorituskyky kaikissa osa-alueissa paranee.

Tee sitä, mikä tuntuu hyvälle

 

Jokaisella on hiukan erilaiset tavat palautua urheilemisen jälkeen. Varsinkin lepopäivä voi sisältää melkein mitä tahansa, mikä saa oman olon rentoutumaan. Tämä voi olla vaikka pitkään nukkumista, saunassa olemista ja tietenkin hyvän ruokavalion noudattamista. Toisille palautumiseen soveltuu parhaiten lämmin kylpy, sarjojen katsominen ystävien kanssa, tai vaikka jäiseen jokeen pulahtaminen! Ruokavalio ja unirytmi ovat kuitenkin sellaisia asioita, joita tulisi ylläpitää päivittäin, jotta energiaa riittää ja saadaan tarpeeksi proteiineja, hiilihydraatteja, vitamiineja ja rasvoja. Tärkeintä on etsiä sellainen rutiini, joka saa oman olon virkistyneeksi ja auttaa jaksamaan taas seuraavan treenin aikana.

Älä siis unohda palautumisen tärkeyttä, sillä mikäli se jätetään huomiotta, on lopputuloksena loppuun kulutettu keho. Tämä nostaa myös onnettomuuden mahdollisuutta, jolloin treeneistä joudutaan pahimmillaan pitämään kuukausien, tai vuosien tauko. Itsestä tulee muistaa huolehtia ja terveellisiin elämäntapoihin kuuluu urheilun lisäksi tietenkin palautuminen. Kun kaikki nämä asiat on hallussa, voi keho hyvin.

Author | miro Comments | Kommentit pois päältä artikkelissa Kuinka toipua urheilusuorituksesta? Date | heinäkuu 3, 2018

categories & tags

lovebond-lite