Eroon pikavipeistä: Nauti liikunnasta vapain mielin

Eroon pikavipeistä: Nauti liikunnasta vapain mielin Image

Eroon pikavipeistä: Nauti liikunnasta vapain mielin

Jatkuvat rahahuolet alkavat pitkällä aikavälillä vaikuttaa ihmisen henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Murehtiminen voi viedä yöunet, jolloin energiaa on päivän aikana vähemmän, eikä tällöin liikkuminenkaan enää onnistu samaan tapaan.

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa omaa arkea

Rahahuolet ovat huomattavasti yleisempi huoli kuin mitä monet uskovat. Tälläkin hetkellä lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Maksuhäiriömerkinnän syntyminen ei ole maailmanloppu, mutta se vaikuttaa ihmisen arkeen monella eri tapaan – maksuhäiriömerkinnän saaneella on esimerkiksi vaikeampaa löytää vuokra-asuntoa tai saada sähkösopimusta. Lisäksi luottotiedot tarkistetaan puhelinliittymän avaamisen yhteydessä tai osamaksusopimuksella maksettaessa. Monissa tapauksissa tällaiset monelle niin arkipäiväiset asiat tyssäävät luottotietojen puuttumiseen.

Velkakierre kulminoituu monella maksuhäiriömerkinnän syntyyn. Velkakierre alkaa yleensä kalliista pikavipistä, jonka maksamiseksi joudutaan usein ottamaan uutta lainaa, jonka maksamiseksi joudutaan taas ottamaan uutta lainaa. Jos lainan hakemista ei suunnitella tarkkaan, lainan kulut saattavat nousta todella korkeiksi, jolloin lainan lyhentäminen on lähes mahdotonta, kun kaikki rahat kuluvat kalliiden lainakulujen kattamiseen.

Eroon pikavipeistä

Yksi tapa päästä eroon pikavipeistä on yhdistää kalliit pienlainat suuremmaksi ja edullisemmaksi lainaksi. Yhdistelylaina voi helpottaa velkataakkaa merkittävästi, sillä pääset kertaheitolla eroon kalliista pienlainoista, jolloin myös omien menojen suunnitteleminen ja budjetointi on helpompaa, kun sinun tarvitse enää ottaa huomioon kuin yhden lainan lyhennykset.

Rahahuolien kanssa ei kannata jäädä painimaan liian pitkäksi aikaa, sillä pitemmällä aikavälillä huolehtiminen voi johtaa merkittävään ahdistuneisuuteen, jolloin stressi alkaa heijastua omassa arjessa muun muassa työtehon heikentymisenä, motivaation laskuna ja unihäiriöinä. Myös paino voi alkaa nousemaan, kun liikunta ei enää maita ja stressihormonit jylläävät.

Tästä syystä onkin tärkeää, että velkakierre pyritään katkaisemaan mahdollisimman nopeasti. Yleensä selvä merkki tästä on se, että lainakulut ovat kasvaneet jopa lainanlyhennyksiä suuremmaksi. Useiden pikavippien lyhentäminen voi myös johtaa siihen, että lainanlyhennysten jälkeen rahaa ei jää enää muuhun elämiseen.

Tällöin yhdistelylainan tarvetta tulee viimeistään alkaa pohtimaan. On kuitenkin tärkeää, että myös yhdistelylainat muistetaan kilpailuttaa huolellisesti, sillä yhdistelylainan päämääränä on auttaa säästämään lainakuluissa, eikä päinvastoin lisätä niitä. Voit kilpailuttaa yhdistelylainat ilmaiseksi Rahalaitoksen sivuilla ja lähettämällä lainahakemuksen vastaanotat useita lainatarjouksia jopa kymmenien eri pankkien ja rahoituslaitosten joukosta.

Velkakierteessä on syytä kääntyä myös oman kotikunnan velkaneuvonnan puoleen. Rahahuolista kannattaa pyrkiä myös keskustelemaan jonkun läheisen kanssa, sillä tämän henkisen taakan kantaminen yksin voi käydä monille liian raskaaksi. Kun asiat alkavat hiljalleen selvitä, huomaat myös mielialasi nousevan, jolloin voit palata reippaammin mielin myös liikunnan pariin.

Author | miro Comments | Kommentit pois päältä artikkelissa Eroon pikavipeistä: Nauti liikunnasta vapain mielin Date | maaliskuu 6, 2022
lovebond-lite