Uudenvuoden lupaukset horjuvat?

Uudenvuoden lupaukset horjuvat? Image

Uudenvuoden lupaukset horjuvat?

Jokainen uusivuosi tuo tullessaan mahdollisuuden, luoda edellistä vuotta parempi arki. Usein luvataan päihittää sokeri riippuvuus, olla ystäviin enemmän yhteydessä, tai rajoittaa netin käyttöä. Vaikka lupaukset olisikin jo rikottu, ei ole koskaan liian myöhäistä palauttaa ne mieleen ja selvitä loppuvuodesta kunnialla!

Negatiivisesti muodostetut lupaukset

Lupaukset ovat usein muodossa ”lopetan”, sen sijaan että käytettäisiin ajatusta ”aloitan”. Tämä tuo jo heti mieleen negatiivisen kuvan ja jostain luopumisen. Oli kyseessä sitten ruuan rajoittaminen, tai sosiaalisen median käytön vähentäminen, avain on keskittyä positiivisiin asioihin, joita lupauksen pitämisestä seuraa. Jos tarkoituksena on urheilla, sen sijaan että katsotaan iltaisin tunteja televisiota, kannattaa keskittää lupaus uuden, mukavan tehtävän ympärille, sen sijaan, että keskitytään negatiiviseen puoleen.

Päämäärä on liian avoin

Esimerkiksi urheileminen kaksi kertaa viikossa voi kuulostaa hyvältä suunnitelmalta, mutta tämä ei tuo varsinaista päämäärää. Selvällä ja tarkalla päämäärällä tuloksia on helpompi seurata ja pienten päämäärien saavuttaminen on helppo lisätä kalenteriin, jolloin niistä saadaan lisää voimaa. Päämäärän mielessä pitäminen ennaltaehkäisee myös epäonnistumista, varsinkin kun tiedetään, mitkä asiat vievät taaksepäin.

Asian ydin unohdetaan

Jotta lupaus voidaan pitää, mitää ymmärtää asiaan liittyvät kysymykset mikä, koska, missä ja miksi. Esimerkiksi huonoon tapaan liittyvät syyt ja seuraukset tulee ymmärtää ja kun havaitaan, mikä laukaisee käytöksen, voidaan sitä estää paremmin. Päiväkirjan pitäminen tavasta, voi olla hyvä keino oppia tuntemaan omaa käytöstä paremmin, jolloin tiedetään mitä vastaan lähdetään taistelemaan.

Kaikki ei ole kiinni mielenlujuudesta

Mielenlujuus ja tahdonvoima on hiukan yliarvostettua. Aina omistautuminen ei ole tarpeeksi estämään epäonnistumista, eikä se poista mielihaluja. Kun ajatellaan näin, kielletty asia nähdään mielihaluna ja palkintona, jolloin epäonnistuminen on vahva mahdollisuus. Sen sijaan on hyvä rakentaa ympäristö sellaiseksi, että epäonnistuminen on vaikeampaa, eikä sen yrittäminen ole yhtä helppoa. Esimerkiksi herkkujen suhteen tämä tarkoittaa sitä, ettei niitä löydy asunnosta.

Ryhdyt toimeen yksin

Mikäli luovuttaminen tulee mieleen, on aika ottaa avuksi ystävät. Kukaan ei tule ajattelemaan, että saavutukset olivat vähemmän arvokkaita, koska apuna oli läheiset ihmiset. Kun löydetään tukihenkilö, jolle voidaan tekstata, tai soittaa, mikäli halu lipsua lupauksista syntyy, päästään jo pitkälle.

Uudenvuodenlupauksia ei myöskään pidä jättää ainoastaan vuoden loppuun, sillä aivan yhtä hyvin muutoksia voidaan tehdä kesken vuotta. Helposti kevään, kesän ja varsinkin syksyn mittaan muutokset siirretään aina eteenpäin, mikä ei kuitenkaan kannata. Tekosyyt on ensimmäinen päihitettävä asia ja aloittaminen on aina haastavin osa. Kun uutta tapaa on jatkettu noin 6 viikkoa, ei se yleensä tuota läheskään samanlaista ongelmaa, kuin alussa. Voidaankin sanoa, että mitä pidempään on onnistuttu, sitä vähemmän on mahdollisuutta lipsua asiassa enää.

On kuitenkin myös muistettava, että lipsuminen myöhemmin voi aiheuttaa syöksyn alaspäin. Vaikka herkkuja tulee toki syödä aina välillä, se yksi suklaan palanen voi johtaa viikkojen ahmimiseen. Itsensä kanssa on oltava tarkkana ja mikäli pelko lipsumisesta on suuri, tulee kiusausta välttää mahdollisimman pitkälle, kunnes halua palata takaisin vanhoihin tapoihin ei ole lainkaan. Tällä tavalla muutos saadaan kestämään pitkään.

Author | miro Comments | Kommentit pois päältä artikkelissa Uudenvuoden lupaukset horjuvat? Date | lokakuu 16, 2018

categories & tags

lovebond-lite